HTML

Távmunka

Távmunka, távoktatás, e-Learning és a munkajog, a gazdaság, gazdaságosság kérdései. Teleházak, távmunka házak, virtuális asszisztensek, techninkák, megoldások magánszemélyeknek, önkormányzatoknak, vállalatoknak. Internet.

Friss topikok

  • Sztyopika: Üdv. Mindenkinek! A távmunka előnye, hogy bárhonnan végezhető a kiadott munka, feladat. A legutób... (2009.10.14. 19:58) A távmunka eszközei

Linkblog

Archívum

A távmunka eszközei

2008.06.08. 11:27 i-work.hu

Távmunkát végezni nem kizárólag személyi számítógépen (PC) lehet.
 
A távmunka-végzés lehetséges a hordozható, nem állandó helyre telepített notebook használatával, vagy akár kézzel írott jegyzet tárolására és hangos jegyzet készítésére vagy felolvasására is alkalmas tábla számítógépen. (Tablet PC). Kisebb méretük miatt sokan kedvelik az Personal Digital Assistant (PDA) eszközöket.
 
Ezek a kisméretű számítógépek zsebben is elférnek, akárcsak az úgynevezett „okos telefonok”.
 
Az „okos telefonok” átmenetet képviselnek a zsebszámítógépek és a mobil telefonok között.
 
Közös tulajdonságuk, hogy ezekre az eszközökre operációs rendszer van telepítve, kompatibilisek a személyi számítógépekkel és a notebook gépekkel.
Alkalmasak a legismertebb file formátumok szerkesztésére és olvasására, elektronikus levelek és csatolmányok kezelésére. Néhány típuson már lehetséges az interneten keresztül történő hang – és képátvitelt támogató kifejezetten költségtakarékos kommunikációt lehetővé tevő Internet Protokoll (szabvány) feletti beszédátvitelre alkalmas – Voice Over IP (VOIP) – programok futtatása is. (Skype, Messenger).
 
Távmunka nem kizárólag alkalmazottként, hanem megbízásos jogviszonyban, alkalmi munkavállalóként, vállalkozóként, vagy közhasznú munkaformában is végezhető.
 
A távmunka nem speciális szakma. Vannak olyan munkakörök, feladatok, amelyeket távoli helyről is el lehet végezni. Elengedhetetlen azonban a megfelelő szaktudás, szakmai ismeret, gyakorlat, tapasztalat.Klasszikus távmunka tevékenység, a gépelés, az adatfeltöltés, a programozás, a rendszerfelügyelet, az adatbázis készítés, a webes karbantartás stb. Napjainkban azonban a távoli helyről történő munkavégzés a gazdaság bármely területén lehetséges: pl. mérnöki tervezés; fotó feldolgozás; készlet nyilvántartás; tanácsadás; ügyfélszolgálat; távfelügyelet; térfigyelés; technológiai ellenőrzés; oktatás; tudományos tevékenység.
 
A KSH többek között statisztikusokat, az MTA Filozófiai Kutató Intézete kutatókat alkalmaz távmunkában.
 
A távoli helyről történő munkavégzés leggyakrabban használt kommunikációs eszköze az e-mail. Napjainkra azonban egyre gyakrabban használnak olyan szoftvereket, amelyekkel ellenőrizhető, hogy a munkakapcsolat során érintett partner a számítógépe mögött tartózkodik–e? Ezek a szoftverek alkalmasak az üzenet azonnali elküldésére, fájlok csatolására, képi és hangkapcsolat kialakításra és ezek naplózására, rögzítésre – csoportmunka támogatására.
 
Ezek legegyszerűbb formája több ember egyidejű kommunikációját lehetővé tevő csevegő-protokoll, amelyet idegen szóval Internet Relay Chat –nek, (IRC) neveznek.
Az adatállományok, fájlok egyszerű megosztása kapcsán váltak ismertté "peer-to-peer" (P2P) alkalmazások. Az ilyen típusú szoftverek működésének a lényege hogy, az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül.

1 komment

Címkék: oktatás fórum szoftver munka internet gazdaság tanulás karrier társadalom önkormányzat egyesület virtuális alapítvány képzés közvetítés távmunka learning örkény asszisztens munkavégzés foglalkoztatás távoktatás telework bedolgozás belnded petrényi szilvia déri tamás távmunka ház homework

A bejegyzés trackback címe:

https://etef.blog.hu/api/trackback/id/tr15509385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztyopika 2009.10.14. 19:58:01

Üdv. Mindenkinek!

A távmunka előnye, hogy bárhonnan végezhető a kiadott munka, feladat.
A legutóbbi távmunkám során egy okos kis üzleti chat programot használtam a kapcsolattartásra.

Különbözött az eddig látott chat programoktól, érdekes dolgokat lehetett vele csinálni.
A HelpDesk mindig tudta, hogy a Intranetes weboldalon hol akadok el és azonnal tudtak segíteni.
A program mutatta, hogy hol járok a weboldalon belül.
Érdekes volt mert nálam nem futott semmi program, de mégis bármikor egy kattintásra tudtam chaten segitséget kérni.
Maximálisan jól lehetett használni a távmunkám során.

Ha jól emlékszem valami chat4 volt a neve.

Üdv.:

Sztyopa
süti beállítások módosítása